T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Çevre Amaçlı Tarım Arazilerini Koruma (ÇATAK) Programı Bilgilendirme ve Değerlendirme Toplantısı Yapıldı.

Yayın Tarihi : 31.01.2018

5488 sayılı Tarım Kanunu çerçevesinde, tarımsal arazilerde toprak ve su kalitesinin korunması, erozyonun önlenmesi, yenilenebilir doğal kaynakların sürdürülebilirliği ve yoğun tarımsal faaliyetlerin olumsuz etkilerinin azaltılmasına yönelik gerekli kültürel tedbirlerin alınması amacıyla ortaya konulan Çevre Amaçlı Tarım Arazilerinin Korunması (ÇATAK) Programına 17 Ağustos 2017 tarih ve 30157 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile ilimiz de dahil edilmiştir. Bu amaçla Çevre Amaçlı Tarım Arazilerini Koruma Programını Tercih Eden Üreticilerin Desteklenmesine Dair Kararın Uygulanmasına İlişkin 2016/9 nolu Tebliğ ve 2016/01 nolu Uygulama Genelgesi çerçevesinde çalışmalarımız yürütülmektedir.

Program hakkında bilgilendirme ve yapılan çalışmaların değerlendirilmesi amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü, Tarla ve Bahçe Bitkileri Daire Başkanlığında görevli konu uzmanları Dr. Figen GÜNGÖR ve Ergin ÇİLALİ ile birlikte, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ömer BAYSAL, İl ÇATAK Uygulama Komisyonu üyeleri ve İlçe ÇATAK Uygulama Birimlerinin katılımıyla İl Müdürlüğümüz toplantı salonunda bir toplantı gerçekleştirilmiştir.

Bakanlık temsilcisi Dr. Figen GÜNGÖR yapılan toplantıda, projenin uygulamaları en fazla 3 yıl uygulayabileceğini, farklı parsellerde ya da aynı alanda farklı uygulamalar yapmak şartıyla Komisyonun da uygun görmesi halinde tekrar 3 yıl daha programı uygulayabileceğini,  bu programın amacının üreticilere destekleme ödemesi yapılmasından ziyade üreticilerin alışkanlıklarının değiştirilerek, çevreye duyarlı, kalıcı ve sürdürülebilir üretim yapılmasını sağlamak olduğunu ifade etmiştir.

Toplantıya Bakanlıktan katılan Ziraat Mühendisi Ergin ÇİLALİ ise programın uygulanmasına ilişkin tebliğ ve uygulama genelgesi hakkında bilgi verdi. Toplantının son bölümünde program hakkında bilgi alışverişi yapılarak uygulamalara ilişkin tereddütlerin giderilmesi sağlanmıştır.