T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Arıcılık Sempozyumu Düzenlendi

Yayın Tarihi : 9.11.2017

Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın (KUDAKA) Anahtar Çözümler Programı kapsamında Erzincan'da "Arı Ürünleri Üretimindeki Kriterler ve Bal Dışındaki Arı Ürünlerinin Önemi" konulu sempozyum düzenlendi.


Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) tarafından yürütülen "Anahtar Çözümler" isimli program kapsamında Erzincan Valiliği, Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Erzincan Arı Yetiştiricileri Birliği ve Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı işbirliğinde Erzincan Hilton Garden Inn Otel'de düzenlenen sempozyum Saygı duruşunda bulunulmasının ardından okunan İstiklal Marşı ile başladı. Akabinde programın açılış konuşmasını yapan Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sayın Murat Şahin, dünya genelinde Türkiye'nin 7 Milyon kovan varlığı ve yıllık 103 bin ton bal üretimi ile Çin'den sonra ikinci sırada olduğunu belirterek, Türkiye'nin bu seviyeyi yakalamış olmasında ciddi bir emeğin olduğunu kaydetti.

 

İl Müdürü Şahin konuşmasını şöyle sürdürdü : "Her mevsime uygun zengin arıcılık alanlarının olması, özellikle turuncgil alanlarına, kültür bitkilerinin çeşitliliğine ve dağlık bölgelerdeki doğal floral kaynaklara sahip olması nedeniyle pek çok arı yetiştiricisi kolonilerini kışlatmak, geliştirmek ve üretim yapmak amacıyla yoğun gezginci arıcılık faaliyeti göstermektedir. İlimize bakıldığında İklim ve bitki örtüsü ilimizde arıcılığın gelişmesi için son derece uygun olduğu görülmektedir.  2016 yılı verilerine göre 95 bin koloni varlığı ve 1450 tonluk bal üretimiyle Erzincan üretimde önemli bir potansiyele sahiptir. Hedefimiz gerek koloni varlığı gerekse bal üretimi açısından ülke genelinde ilk 10 içerisinde kendimize bir yer bulmak olmalıdır. Öte yandan unutulmamalıdır ki, tarımda üretmek kadar, ürettiğini pazarlayabilmek, rekabet gücüne sahip olmak da büyük bir önem taşımaktadır. Bu noktada üreticilerimize, birlik ve kooperatiflerimize önemli iş düşmektedir. Alternatif arıcılık ürünlerinin kaliteli bir şekilde üretilip pazarlanabilmesi, bal dışında da katma değeri fazla olan arıcılık ürünlerinin açığa çıkması ve piyasada arz oluşturularak pazarlanabilmesi önem arz etmektedir".


Türk arıcısının gıda koleksinin belirlenmesi gerektiğine dikkat çeken Türkiye Arı Yetiştiricileri Genel Başkanı Sayın Ziya Şahin, bu kapsamda Türk çam balının kimliğini ve projeleri içerisinde yer alan kestane, geven, ayçiçeği, narenciye ve pamuk ballarının kimlikleri üzerinde yapılan çalışmalar neticesinde çıkan sonuçlara göre bu balların Türk gıda koleksine girmesini sağlayacaklarını kaydetti.


Başkan Şahin, arı ürünlerinin bir ya da birden fazla hastalığın önlenmesi yada iyileştirilmesi amacıyla kullanılan Apiterapi'nin işletme maliyetlerinin düşürülebilmesi için arıcıların kurtuluş noktası olduğunu vurgulayarak, Apiterapi ürünlerinin üretilmesi gerektiğine değindi.


Ardından konuşan Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) Genel Sekreteri Prof. Dr. Sayın Osman Demirdöğen, Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) olarak arıcılık alanında her türlü faaliyeti destekleyeceklerini kaydederek, ajans olarak bölgenin potansiyellerini ortaya çıkarıp bu potansiyelleri değerlendirebilmek için ne tür çalışmalar yapılması gerektiğini planladıklarını bu amaçla Erzincan'ın Kemah ve Tercan ilçelerinde arıcık ile ilgili eğitimler verdiklerini söyledi.


Erzincan Belediye Başkan Yardımcısı Karabey Atıcı ise Erzincan'da bulunan mera alanlarındaki bitki florasının özel bir yapıya sahip olduğunu belirterek,  Erzincan'ın arıcılık yapmak için Türkiye'nin özel illerinden bir tanesi olduğunu söyledi.


"Topraktan Üretmiyorsanız, Açsınız !"


Erzincan Valisi Ali Arslantaş, Katar krizi ile doları, petrolü, altını ve kişi başına düşen gelirde dünyanın birinci sırasında olmanın hiçbir şey ifade etmediğinin anlaşıldığını kaydederek, "eğer topraktan üretmiyorsanız, tarım ve hayvancılıkta üretim yapmıyorsanız, açsınız. Çünkü doğalgaz yenmiyor, altın yenmiyor, dolar yenmiyor. Dünya bunu yaşayarak öğrendi." diye konuştu.


1 ay önce İstanbul'da tüm dünyada bulunan arıcıların bir araya geldiğini aktaran Erzincan Valisi Ali Arslantaş, Erzincan balının aroma özelliklerinin bakımından orada ikinci sırada yer aldığını kaydetti.


Erzincan'ın bal üretiminde Türkiye de üretilen balın yüzde 1,5'ini ürettiğini aktaran Vali Arslantaş, bu durumun kovan sayısı ile orantılandığında ise Türkiye ortalamasının üzerinde bir bal üretimi ile karşı karşıya olunduğunu belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü; "Erzincan'da 2 bin 500 dönüm alanda 10 ayrı bal ormanı oluşturduk. Atalarımızın veciz tabiriyle. Bal bal demekle ağız tatlanmıyor. Çalışmak lazım. Kovanında arısı olanın kesesinde sarısı oluyor." diye konuştu.


Hedef olarak, Erzincan'da üretilen balın asgari standartlarını belirlemek istediklerini kaydeden Sayın Valimiz konuşmasında; " En alt seviyede üretilen balın standartları belirleyerek Türk Gıda Kodeksine sokabilirsek bunun dışında da ne bizim yerli üreticilerimizin ne de dışarıdan gelen üreticilerimizin bu standartların dışında üretim yapmasını istemiyor olacağız" dedi.


Konuşmaların ardından Erzincan Valisi Sayın Ali Arslantaş tarafından Tarım sektörüne katkı sağlayan katılımcılara plaket ve teşekkür belgesi hediye edildi.

 

Program daha sonra Afyon Kocatepe Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Farmakoloji ve Toksikoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Yavuz Osman Birdane "Balda ve Arı Ürünlerinde Kalıntı Problemleri" konulu sunumunu gerçekleştirdi.


Ardından Erzincan Valisi Ali Arslantaş, arı ürünlerinin bir ya da birden fazla hastalığın önlenmesi yada iyileştirilmesi amacıyla kullanılan Apiterapi yöntemlerine yönelik hazırlanan sergiyi gezerek, Erzincan Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmosotik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Engin Kılıç'tan bilgi aldı.


Günboyu devam eden sempozyumda sırasıyla Erzincan Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmosotik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Engin Kılıç "Apiterapi", Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden Dr. Ali Korkmaz "Arı Kolonilerinin Beslenmesi, Hacettepe Üniversitesi Arı ve Arı Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Doç.Dr. Aslı Özkırım "Arı Ürünleri Kalitesi ve Kontaminasyon", Veteriner Hekim Harun Kuloğlu ise Arı Ürünleri İçin İyi Tarım Uygulamaları" konulu sunumlarını gerçekleştirdiler. Program arı yetiştiricileri ve katılımcılar tarafından ilgiyle izlendi.


Düzenlenen programa Erzincan Valisi Ali Arslantaş, Belediye Başkan Yardımcısı Karabey Atıcı, Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Murat Şahin, Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) Genel Sekreteri Prof. Dr. Sayın Osman Demirdöğen, Türkiye Arı Yetiştiricileri Genel Başkanı Ziya Şahin, kamu kurum müdürleri ve arı yetiştiricileri katıldı.