T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Erzincan’da Tarım Ve Tarıma Dayalı Gıda Sanayi İstişare Toplantısı Düzenlendi.

Yayın Tarihi : 19.10.2017
  Erzincan Valiliği ev sahipliğinde, Tarım ve Tarıma Dayalı Gıda Sanayi İstişare toplantısı düzenlendi. Erzincan Valisi Sayın Ali Arslantaş Başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, Kamu kuruluşları, özel sektör ve üretici birlikleri de katıldı. 

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan ve beraberindeki yönetim kurulu üyeleri; Erzincan Valiliği öncülüğünde gerçekleştirilen Tarım Ve Tarıma Dayalı Gıda Sanayi İstişare Toplantısına katılmak ve bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere Erzincan’a geldi. Erzincan Valisi Sayın Ali Arslantaş ve Belediye Başkanı Sayın Cemalettin Başsoy'u makamında ziyaret ettikten sonra Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Et ve Süt Kurumu Erzincan Tavuk Kombinasında incelemelerde bulunularak Özel Doğa Koleji ziyaret edildi. Gerçekleştirilen inceleme ve ziyaretlerin ardından Erzincan Valiliği öncülüğünde gerçekleştirilen Tarım ve Tarıma Dayalı Gıda Sanayi İstişare toplantısına geçildi. Hilton Oteli Toplantı Salonunda Erzincan Valisi Ali Sayın Ali Arslantaş başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya Erzincan Belediye Başkanı Sayın Cemalettin Başsoy, Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, Müstakil Sanayici İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, Erzincan Ticaret ve Sanayi odası Başkanı Hayati Gürkan, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Murat Şahin, MÜSİAD Erzincan Şube Başkanı Bedri Duman, il protokolü ve davetliler katıldı.

Toplantıda gerçekleştirilen açılış konuşmalarında söz alan Müstakil Sanayici İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, Erzincan'ın gıda tarım ve hayvancılık alanında daha iyi yerlere gelmesi gerektiğini söyledi. Erzincan'ı ilk önce Türkiye'ye, daha sonra dünyaya açacak yatırım imkanlarının tanıtılmasının önemine işaret eden Kaan, "Türkiye'nin iktisadi haritasını çıkarıyoruz yeni çalışmamız bu. Bunun üzerinden dünyada marka olmuş illeri Türkiye coğrafyası ile birleştirerek, Türkiye'deki illerimizi de dünyada marka yapma noktasında bir çalışmamız var. Özellikle sütte, hayvancılıkta aynı zamanda sebze ve meyvecilikte de Erzincan'ın ismini duyuyoruz ama Türkiye ortamında duyuyoruz. İnşallah bunu Körfez'e, dünyaya açma niyetimiz var." Dedi. 

Toplantıda söz alan Erzincan Belediye Başkanı Sayın Cemalettin Başsoy Son 15 yılda yapılan yatırımların takdire şayan olduğunu ancak Erzincan'ın sanayi ve ticarette henüz istedikleri seviyeye ulaşamadığını söyledi. Başsoy "Hem organize sanayi bölgesinin kapasitesi ve doluluk oranına baktığımızda devletimizin kendine özgü hizmet sektöründe kamu yatırımları dışında herhangi bir kayda değer yatırımın olmadığı görülüyor. Bu bizim için, Erzincan için, bölge için üzücü." diye konuştu.

Toplantıda konuşan Erzincan Valisi Sayın Ali Arslantaş, son yıllarda bölgenin gıda ve tarım sektöründe önemli tesislere kavuştuğunu hatırlatarak, temel hedefin Erzincan’da istihdamı artıracak projeler üretmek olduğunu vurguladı. Konuşmasını sürdüren Erzincan Valisi Sayın Ali Arslantaş, “Ülkemizin en büyük sivil toplum kuruluşlarından biri olan MÜSİAD’ın değerli başkanını şehrimizde ağırlamanın memnuniyeti içerisindeyiz. Şehrimizin özellikle tarım ve hayvancılık alanındaki yatırımlarını, faaliyetlerini tanıtma fırsatı bulduk. Özellikle Anadolu’nun potansiyelinin farkında olan MÜSİAD’ın çeşitli şehirlerimizdeki yatırımları ve çalışmalarıyla kamu yararını önceleyen hizmetleriyle ülkemizin kalkınmasına büyük katkıları olmaktadır. Böyle güçlü bir sivil toplum kuruluşunun insanımızın refahı, huzuru ve selameti için yaptığı çalışmaları takdir ediyoruz.
Yaratıcı, yenilikçi, kültüre duyarlı ve katma değeri yüksek bir şehir olma düşüncesiyle şehrimiz, özellikle son yıllarda bölgemizin gıda ve tarım sektöründe potansiyelini ortaya çıkaracak tesislere kavuştu. Süt toplama merkezi ve tavuk kombinesi başta olmak üzere birçok projenin hayata geçirilmesi, şehrimizin yakın zamanda cazibe merkezi şehirlerden biri olacağının işaretidir.

           Şehrimizde istihdamı artıracak projeler üretip kırsal nüfusu yerinde kalkındırmak temel hedefimizdir. Yeni istihdam alanları oluşturursak başta göç olmak üzere birçok sorunu da çözmüş oluruz. Tabi şunu da unutmamak gerekir. Sadece yeni tesisler açmakla istihdam sorunu çözülemez. Sürdürülebilir üretim politikaları belirlemeliyiz.

Devletimiz çiftçi kardeşlerimizin daha elverişli ortamlarda daha iyi imkanlarla üretim sağlamasına katkıda bulunmak için kaynakları heba etmeden milletimizin menfaatine projeler üreterek kullanıyor. Bundan sonra da bu anlayışın aynı titizlikle devam edeceğine inanıyorum. Bizler devletimiz tarafından verilen desteklerin yerli yerinde kullanılması için çalışıyor, güzel projelerle çiftçilerimize katkı sunuyoruz. Herkes üzerine düşeni yaptığı sürece insanımızın emekleri kazanca dönüşecektir.

        Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biri olan, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Erzincan’ın tarihsel ve sosyo-kültürel zenginliklerinin, doğa güzelliklerinin farkında olan işadamlarımızın şehrimize yatırım yapması noktasında Valiliğimiz ve ilgili kurumlarımız üzerine düşeni yapmaktadır. Anadolu’yu merkeze alan kendi öz kaynaklarımızla büyümeyi hedefleyen MÜSİAD gibi derneklerimizin şehrimizin potansiyelini görmesi bizleri ziyadesiyle mutlu etmektedir. Geçtiğimiz hafta İstanbul’da EKEV toplantısında da birçok Erzincanlı işadamımızla fikir alışverişinde bulunma imkanı bulduk. 

Hemşehrilerimizin ilimize yatırım yapmaları, büyüdüğü toprakları ekonomik anlamda büyütmeleri takdir edersiniz ki en önemli övünç kaynaklarından biridir. Bizler bu anlamda her toplantı ve programda şehrimizi anlatmaya, şehrimizin potansiyelini tanıtmaya devam edeceğiz.

Şehrimizin marka ürünlerini artırmak, gıda ve hayvancılıkta bölgemizin en önemli merkezi olmak için var olan potansiyelimizi kullanmalıyız. Bu itibarla daha çok üreteceğiz, şehrimizin ve ülkemizin kalkınmasına her birimiz katkıda bulunacağız. Üstat Necip Fazıl’ın dediği gibi: “Dev gibi eserler bırakmak için karıncalar gibi çalışacağız.“ Gelecek nesillerimize daha güzel bir şehir, daha müreffeh bir ülke bırakmak için yılmadan, yeise kapılmadan çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

Bu duygu ve düşüncelerle başta MÜSİAD Genel Başkanımız olmak üzere katılımlarıyla bizleri mutlu eden siz değerli misafirlerimize şükranlarımı sunuyorum. Erzincan’ın marka şehir olma yolunda bizlere katkı sunan, mesaisini bu uğurda harcayan herkese huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Sizleri saygıyla muhabbetle selamlıyorum” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Erzincan’ın sosyal, kültürel ve ekonomik alanda hazırlanan sunumu katılımcılara izletildi. Katılımcıların fikirlerinin alındığı toplantıda Erzincan’da Tarım ve Tarıma Dayalı Gıda Sanayinde neler yapılabilir sorusuna cevap aranarak mevcut projeler masaya yatırıldı. 

MÜSİAD, “200 TON SÜT İŞLEME TESİSİ İÇİN HAZIRIZ” DEDİ

Toplantının sonunda Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, güzel fikirlerin ortaya çıktığını belirterek, Erzincan’da tarım ve tarım sanayinde yeterli potansiyelin olduğuna inandığını vurguladı. Erzincan hazır ise kendilerinin de hazır olduğunu söyleyen MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, Erzincan’a 200 ton kapasiteli süt işleme tesisi kurabileceklerini, bunun yanında yumurta ve tavuk üretiminde elde edilecek ürünlerin pazarlamasında gerekli desteği vereceklerini dile getirdi. Öte yandan Tulum peyniri ve yöresel ürün guruplarında da gerekli desteği sağlayabileceklerinin altını çizdi. 

Toplantının Erzincan’a hayırlı olduğunu dile getiren Erzincan Valisi Sayın Ali Arslantaş, önümüzdeki günlerde hayata geçirilecek projeler ile Erzincan’ın Tarım ve Tarıma Dayalı Gıda Sanayinde önemli adımlar atacağını vurguladı.