Gıda Tarım ve Hayvancılık
Bakanlığı tarafından finanse edilen Tarımsal Yenilikleri Yaygınlaştırma
Projeleri kapsamında Erzincan’da uygulanan Ergan Kuru Fasülye (Beyaz Altın)
Çeşidinin Tanıtılması ve Yayım Projesi ile Kadın Çiftçiler Tarımsal
Yeniliklerle Buluşuyor Projeleri kapsamında uygulanan Mutfaktan Bahçeye Projesi
Antalya’da Bakanlık temsilcilerine tanıtıldı.
Projelerle
ilgili bilgi veren Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Murat Şahin, "Kadın
Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor" Projesi kapsamında Erzincan İl
Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Bakanlığımıza sunulan ve 2016
yılı içinde uygulanmaya başlayan "Mutfaktan Bahçeye" Projesi kabul
görmüş ve modern meyve yetiştiriciliğinin kadın çiftçilere öğretilmesi sağlanmaktatır.
Erzincan ili köylerinde gerçekleştirilecek proje ile Erzincan'ın meyvecilikteki
potansiyeline kadın eli ve emeği katılarak mevcut ürünlerin daha kaliteli
yetiştirilmesi hedeflenmiş olup, Erzincanlı meyve üreticilerinin bölgede
meyvecilik konusunda söz sahibi olmaları sağlanacak. Tarımsal yayımda
yenilikler; çiftçilerde davranış değişikliği meydana getirmek ve arzulanan
sonucu elde etmek amacıyla; tarımsal üretim sürecinde kullanılan yeni veya
geliştirilmiş girdiler ya da yöntemlerdir. Bu amaçla, 2012 yılından itibaren
Tarımsal Araştırma Enstitüleri tarafından ortaya konan tarımsal yeniliklerin
çiftçilerimize ulaştırılması ve yaygınlaştırılması amacıyla; bakanlığımız
Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığımızca il müdürlüklerimiz ve
araştırma enstitüleri ile işbirliği yapması suretiyle tarımsal yeniliklerin
yaygınlaştırılması yayım projeleri hazırlanmakta ve uygulanmaktadır.
"Ergan Kuru Fasulye (beyaz altın)Çeşidinin tanıtılması ve yayım Projesi 2
yıl sürecek olup, proje kapsamında bu yıl tanıtım faaliyetleri ve yayım
çalışmaları öne çıkarılmıştır. 2017 yılında ise 3 pilot bölgede demonstrasyon
alanları kurulacak ve çiftçilerimizin ergan fasulyesini birebir görmesi
sağlanacaktır. Bu proje ile de araştırma-yayım-çiftçi işbirliğinin daha etkili
bir şekilde gerçekleşmesine katkı sağlanacaktır. Erzincan İl Gıda Tarım ve
Hayvancılık Müdürlüğü olarak böyle bir proje uygulamamızdaki asıl amaç,
Erzincan'ın öne çıkan tarımsal ürünleri arasında yer alan ve gerek kalitesi
gerekse lezzeti ülkemizin birçok köşesinde bilinen kuru fasulyemizin ekim
alanlarını ve üretimini artırarak Erzincan'a sağlanan katma değerin
artırılmasıdır. 2015 yılı sonu itibarıyla 60 bin dekar civarında olan kuru
fasülye ekim alanlarımızı önümüzdeki 5 yıllık süreçte 100 bin dekarın üzerine çekmek
öncelikli hedeflerimiz arasında yer almaktadır" dedi.
Projelerin
Antalya’daki toplantıda tanıtımları Ziraat Mühendisi Hilal Kayalar ve Peyzaj
Mimarı Sevgi Akçay İlhan tarafından gerçekleştirildi.