T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Akdeniz Meyve Sineği Mücadelesi Başladı

Yayın Tarihi : 7.09.2016

Ağırlıklı olarak mandalina ve portakalda aynı zamanda şeker oranı yüksek olan nar, hurma, kayısı, erkenci narenciye çeşitleri, nektarin ve şeftalide de hasar yapan narenciye üreticisinin baş belası akdeniz meyve sineği mücadelesi devam ediyor.

Özellikle hasadı yaklaşan çeşitlere zarar veren AMS nin yıl boyunca takibini yaparak zararlının popülasyon gelişimini ve yoğunluk haritasını çıkarmayı, böylece ülkemizde akdeniz  meyve sineğinin  durumunu ortaya koyarak etkin mücadele yöntemlerinin belirlenmesini hedefleyen" Akdeniz Meyve  Sineği İzleme Projesi" AMS konukçusu meyve türlerinin yoğun olarak üretildiği ve iklim koşulları yönünden AMS gelişimine uygun olan bölgelerde yürütülecektir. Adana, Mersin, Antalya, Hatay, İzmir ve Aydın illeri başta olmak üzere, AMS bireylerinin kışlamadığı ancak yaz aylarında diğer bölgelerden gelen meyve türleri ile popülasyon gösterebileceği düşünülen Elazığ, Artvin, Erzincan gibi illeri de içeren toplam 42 il ve bunlara bağlı ilçelerde uygulanacaktır.

Proje kapsamında Erzincan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesi personellerince; meyve sebze haline 2 adet,  meyve işlemesi yapan sanayi kuruluşuna 2 adet ve Geçit  Beldesindeki bir meyve bahçesine 2 adet  AMS tuzağı asılmıştır.

Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlükleri tarafından yürütülecek projede tuzakların haftalık kontrolleri yapılarak sonuçları aylık olarak Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'ne gönderilecektir. Toplam 42 ilde, 2016-2018 yıllarında yürütülecek olan bu proje AMS popülasyon düzeyini gösterecek olması açısından çok önemlidir.